Lenuţa Rusu este o talentată solistă, compozitoare şi poetă. Nascută in 1973, în Vadu Moldovei, Suceava, a iubit din totdeauna muzica şi literatura.
De profesie educatoare, iubeşte mult copiii şi lumea lor.
În prezent locuieşte în Fălticeni, este căsătorită şi are un fiu care studiază vioara.
Lenuţa a urmat şcoala în localitatea natală, Vadu Moldovei, iar cadrele didactice au fost primele care i-au descoperit talentul muzical.
În agenda sa, solista Lenuţa Rusu are participări la diferite manifestări, diferite festivaluri, zile festive ale unor localităţi, lansări de CD, lansări de carte.
Pe viitor işi doreste să înregistreze cântece noi, să publice cărţi, să faca filmări şi să fie invitată la radio şi televiziune. Nu în ultimul rând, solista işi doreşte să placă publicului. Îşi doreşte inspiraţie (căci îşi compune singură cantecele şi îşi coase singură cămăşile populare) şi putere de muncă.

La şcoală, Lenuţa a avut ca dirigintă pe Virginia Bîrleanu Movileanu, profesoară de limba şi literatura română, pasionată de folclor. Astfel, Lenuţa a facut parte din cercul de folclor, cerc în care a învăţat mult, mergând cu profesoara ei prin sate să culeagă folclor. Virginia Bîrleanu Movileanu a publicat o culegere de folclor şi a realizat un muzeu la Mănăstirea Cămârzani. În clasa a VII-a, Lenuţa a mers într-o expediţie de culegere de folclor, copilul de atunci fiind folcloristul grupului. Mergeau pe la bătrâni, rapsozi populari si inregistrau tot ceea ce insemna folclor literar si muzical, stăteau de vorbă cu ciobanii, vedeau costume şi instrumente populare.
În timpul liceului Lenuţa a început să cânte muzică folk. În 2003 participă la un concurs de folclor la Suceava, fiind singura care cântă fără acompaniament şi obtine Premiul I. Astfel, lucrurile fiind deja hotărâte, se inscrie la Şcoala Populară de Arte "Ion Irimescu " din Suceava.

Aşa au apărut primele înregistrări audio la posturile de radio, şi de asemenea au fost făcute primele filmări pentru televiziune. Lenuţa Rusu are înregistrate si difuzate o mulţime de cântece populare, doine şi colinde de Crăciun. Solista cochetează şi cu romanţa.
În anul 2005 maestrul George Sârbu a organizat tabara de folclor de la Bucşoaia, undea fost invitată şi Lenuţa. Aici a invătat de la personalităti ca maestrul Arvinte, totul despre costumul popular, versul popular şi miscare scenica. În tabară au fost deasemenea prezenţi solişti vocali, instrumentişti, coregrafi, dirijori, dansatori şi profesori.
O altă mare pasiune a Lenuţei Rusu este scrisul. Fiind educatoare era şi firesc ca pe lângă versuri, articole, recenzii, să scrie şi pentru cei mici.
Nici un moment Lenuţa nu a uitat îndemnul Preasfinţitului Episcop Vicar Gherasim Putneanul de a nu se opri din scris.

Ca solistă de muzică populară, Lenuţa a participat la diferite concursuri de gen, făcând cunoscută localitatea din care venea: Vadu Moldovei.
Lenuţa Rusu este distinsă cu numeroase premii, diplome şi trofee. Ca solistă de muzică populară, a participat la diferite concursuri de gen, făcând cunoscută localitatea din care venea: Vadu Moldovei.
Unele dientre ele: 2003 - Premiul I la "Comori de suflet românesc", din Suceava; 2004 - Premiul I la "Rampa de lansare", din Suceava; 2004-2005 - Premiul III la Festivalul folcloric national "Şezătoarea", din Fălticeni; 2005 - Premiul II la Concursul interjudeţean de interpretare a cântecului popular "Mina Pâslaru", din Sadova; 2005 - Premiul Radio Iaşi la "Cântec drag din plai străbun", din Vaslui; 2006 - Premiul II la Concursul interjudeţean de interpretare a cântecului popular "Mina Pâslaru", din Sadova.